понеділок, 12 квітня 2021 р.

 УКРАЇНА

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЗАПОРІЗЬКИЙ ПРАВОБЕРЕЖНИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ»


ОБЛАСНИЙ ФЕСТИВАЛЬ: 

«МОРАЛЬНИЙ ВЧИНОК»


ТЕМАТИЧНИЙ НАПРЯМОК: 

КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ


Тема: «КУЛЬТУРА-ЦЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ І УСВІДОМЛЕННЯ

СВОЄЇ  ГРОМАДСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ»


Виконала: Кашарайло Олеся

Керівник: Білоіван Наталія Андріївна



    Моральні аспекти сучасної цивілізації – чинники людського буття, що містять ідеї, принципи, норми й правила, які регулюють гуманні стосунки, пов’язані зі способом ставлення до дійсності, та реалізації поведінки в контексті добра і зла. В наш час зростає роль інформаційної складової в культурі. Інформатизація, комп’ютеризація, віртуалізація, ведуть до домінування кібернет прагматичного орієнтованого розуму, збільшують потенціал штучного інтелекту. Втрачається діалогічне спілкування, знижується духовність, йде відчуження людини, тому необхідно усвідомити, що ми, молоде покоління України, є опорою тих етичних, моральних, національно-культурних норм, які будуть прогресувати в суспільстві.

    Культура – це те, що формує народ як націю, (це звичаї, традиції, історія, духовні надбання держави). Галузь духовної культури включає всі результати духовної діяльності людства: науки, мистецтва, моралі, політики, права, освіти, релігії, мови тощо. Духовна культура – важливий чинник суспільного прогресу. З поняттям «культура» пов'язаний процес  набуття знань та досвіду в тій чи іншій галузі діяльності, засвоєна людиною певної системи цінностей, визначення власної лінії поведінки. Шляхи розвитку суспільства завжди залежать від вирішального фактору – культурного розвитку людини. Культура – це історично розвинена система, створених людиною матеріальних і духовних цінностей, соціокультурних норм, способів організації поведінки і спілкування.

    В нашому закладі освіти багато уваги приділяється культурологічному вихованню здобувачів освіти. Ми, сучасні молоді люди, маємо обмежений час для відпочинку і культурного дозвілля, тому беремо активну участь в запланованих заходах ліцею, це дозволяє розвивати нам соціокультурні норми поведінки і спілкування: відвідувати театри, оперу, філармонію, брати участь у заходах на свіжому повітрі, вести пропаганду здорового способу життя, приймати участь в культурно-масових заходах, виставках, музично-розважальних програмах. Ми причасні до волонтерського руху, приймаємо участь  в конкурсах професійної майстерності, навчаємось сучасним ринковим відносинам, займаємось благодійністю  та інше. Все це дає можливість стати запорукою виховання культури та толерантності наших здобувачів освіти. 

    Завдання проекту: Розробити та втілити в життя заходи, які допоможуть здобувачам освіти Запорізького правобережного професійного ліцею в перетворенні та розвитку духовно-моральних якостей.

        Виховувати культурних лідерів, які зможуть щось змінити в учнівському середовищі, стимулювати та заохочувати ініціативи. 

        Культура повинна стати сенсом життя кожного здобувача освіти, як найбільша людська перспектива.


Термін реалізації: Постійно.


Немає коментарів:

Дописати коментар